Zlatni presek

Nula, ništavilo, prazno mesto

Nula (0) je sastavni deo naših života. Većina smatra da otkad postoje brojevi da postoji i nula. Da li je baš tako? Da li znamo ime osobe koja je otkrila nulu? Koliko nam nula danas znači?
Tokom ljudske istorije nula je otkrivana više puta i ne zna se ime njenog pronalazača. Smatra se da su Vavilonci oko 700. godina pre Hrista prvi koristili znak za “prazno mesto” i to je bio znak sastavljen od tri kuke. Olmeci i Maje u centralnoj Americi su koristili znak za nulu – i za to im nije bio potreban Kolumbo. Nama najbliža je Indija i to 5. vek. Značenje nule u Indiji je bilo nešto drugačije – to nije bilo samo “prazno mesto” već je to bila cifra u okviru dekadnog sistema u okviru koga se računalo. Još tada su Indijci sa 458 označavali broj koji ima 4 stotine, 5 desetica i 8 jedinica i taj “pozicioni” sistem je ušao u zapadni svet tek u 12. veku na osnovu prevoda jedne arapske knjige o računici. Dakle, o nuli se pre 12. veka u zapadnom svetu malo razmišljalo. Teško da su postojale i izreke: “Ti si nula od čoveka” – to su ipak savremene troverine.

Koliko je nula čudnovata možda najbolje prikazuje ilustracija:

nula

 

 

 

 

 

U svakodnevnom jeziku 0 je simbol za ništa. Pored toga često označava i prazan prostor. Za matematiku i matematičare je mnogo više od toga. U informatici je potpuno ravnopravna sa brojem 1 – jer se koristi binarni sistem koji je napravljen samo od 0 i 1. I to je možda jedini sistem u kome se nula ravnopravna i označava veoma jednostavno stanje strujnog kola – nema struje. Jedinica pak označava da ima struje.

I da to je onaj sistem u kome je 10+10=100. Verovali ili ne nije uvek 10+10=20 – tako je samo u dekadnom sistemu koji koristimo za računanje. On nije jedini i u drugim svetovima vaše druga pravila i rezultati su drugačiji i istiniti – u njihovom svetu.

A svetova ima mnogo i istina ima mnogo.

Mi smo izabrali naš svet i živimo i računamo u njemu. To ne isključuje druge svetove i sisteme čak i kao nezamenjive delove našeg sveta sa drugačijim zakonima – no o tome više nekom drugom prilikom.

Preporuka za dalje čitanje

  1. Zero (0)
  2. Pesma o nuli (za decu)

Ostavite komentar:

Protected by WP Anti Spam