Zlatni presek

Kako su matematičari spasili kupolu bazilike sv. Petra u Rimu

Sredinom XVIII veka su se pojavile pukotine na kupoli bazilike sv. Petra u Rimu i pretile su da se cela kupola uruši. Bilo je potrebno pronaći rešenje. Tadašnji papa Benedikt XIV poverava trojici stručnjaka – matematičara da ispitaju uzroke pojave pukotina i predlože način kako bi se one otklonile. Naravno, to je izazvalo opštu pometnju u tadašnjim umetničkim krugovima – postavilo se pitanje kako to da je kupola postavljena bez matematike, a sada matematika treba da je spasi?

Među tim matematičarima je bio i Ruđer Bošković – veoma blizak i veri i Bogu.  Verovao je da niko na svetu nije sam, niko ne živi za sebe. Ruđer je duboko doživljavao da je stvoren za opšte dobro i pritom je iskreno računao na Božu milost. Verovao je i u matematiku. Bio je vrstan poznavalac teorije otpornosti i uspeo je zajedno sa kolegama da nađe uzrok urušavanje kupole crkve sv. Petra u Rimu.

Matematičari su zaključili da težina kupole i lanterne izvodi postranu silu koja je potiskivala prema spoljašnjoj strani podlogu i kupolu uz nedovoljan otpor obruča i podloge. Time je nastala neravnoteža i pojavile su se pukotine i naprsline na kupoli. Šta je rešenje?

Rešenje: Ugraditi u kupolu nove obruče i time zaustavi njeno dalje savijanje i dati neophodnu potporu i pridodati “otpor”.

Takvo rešenje je naravno dovelo do bure u tadašnjem javnom mnjenju i anonimne optužbe i prijave – kako se matematičari usuđuju da govore o onome što je konstruisao jedan slavni Mikelanđeo? Glavni argumet prijave se sastojao u činjenici da onoj koji je podigao kupolu nije znao matematiku a ipak je uspeo to da uradi.

Na svu sreću, rešenje matematičara je primenjeno i kupola je spašena sigurnog obrušavanja.

I to nije jedini problem koji je Ruđer Bošković uspeo da reši a nije se ticao matematike. Sledeći problem je bio diplomatske prirode, a rešen je uz pomoć matematike. O tome u narednom tekstu. Do tada pogledajte sjajan dokumentarni film o Ruđeru Boškoviću.

 

2 Komentara

  1. Izuzetno mi se dopadaju vaši tekstovi, posebno jer uvek saznam nešto novo.

  2. olgammaksimovic
    20 Feb 2015 u 8:54 am

    @Olja Ka: drago mi je da je tako. Budite slobodni da predložite teme i/ili dileme koje su u vezi sa tematikom bloga a o kojima bi voleli da čitate.

Ostavite komentar:

Protected by WP Anti Spam