Zlatni presek

Sveprisutnost i svemoć Gausove krive?

Gausova zvonasta kriva ili normalna raspodela u suštini nije Gausovo delo. Gaus se bavio i njome ali je pre svega njegovo interesovanje bilo usmereno ka matematičkoj teoriji. Zvonastu krivu (još jedan nazov za Gausovu krivu ili normalnu raspodelu) je najpre otkrio Abraham de Moavr (1667.-1754. godina) koji je bio kockar. Nastavio je da je razvija Ketle – koji je tvorac ideje o fizički prosečnom čovekom. Po njemu je prosek predstavljao ono što je normalno i želeo je da ceo svet uklopi u tu sliku – i eto problema.

Nije ceo svet zvonasta kriva – iako je ima i veoma je prisutna u mnogim oblastima. Ipak, ona ima svoja ograničenja. Ukoliko se bavite agregacijama kod kojih je veličina zaista važna kao što su prihodi (nije vam svejedno da li ćete izgubiti 5 dinara ili sav novac koji imate), prodaja knjiga, bogatstvo i sl. – upotrebom Gausove krive uvodite normalnu distribuciju a tu joj nije mesto. Nekada je veoma zgodno pozvati se na normalnu raspodelu i onda upotrebiti opšte zakone. Mnogi problemi se izbegavaju ukoliko unapred pretpostavite da je distribucija gausovska.

No, svet oko nas – sem ukoliko ga uopšte ne posmatramo i nismo zainteresovani za realnost – ima obilje dokaza za raspodele koje nisu Gausovske. Pogledajte samo raspodelu bogatstva na planeti. Ili pak raspodelu vlasništva nad proizvodima robe široke potrošnje, dešavanja na berzi, plate članova upravnih odbora banki, ratove.

Slučajnost kao nepotpuna informacija: jednostavno, ono što ne mogu da pogodim je slučajno, zato što je moje znanje o uzrocima nepotpuno, ne nužno zato što je proces istinski nepredvidiv.

Slučajnost koja se javlja u igrama na sreću nije ista što i slučajnost u stvarnom životu. U igrama na sreću postoji sterilno, strogo kontrolisano okruženje – dok u stvarnom životu to nije tako. Teško da možemo izolovati sve što utiče na naš uspeh ili neuspeh. Upravo u takvim situacija normalna raspodela je teško primenjiva. Upravo negde na njenim krajevima, daleko niz krivu se može desiti ogroma skok – koji može promeniti sve.

Gausova kriva nije sveprisutna i svemoćna.

Ostavite komentar:

Protected by WP Anti Spam