Zlatni presek

Rešenje problema u snu

Svakog dana spavamo ili bi bar trebalo. Često sanjamo. Neki i otvorenih očiju. Zašto sanjamo? Šta nam znače snovi? Da li nam snovi mogu pomoći u rešavanju svakodnevnih izazova? Starogrčki filozog Heraclitus je rekao “Kada smo budni delimo jedan univerzum, kada spavamo okrećemo se svom svetu.”

dream catherSnovi su sasvim sigurno izvor naše intuicije i inspiracije. U nizu naučnih studija naučnici su pokušali da dođu do odgovora zašto spavamo, zašto sanjamo i kakve su aktivnosti našeg mozda u snu? Jedna od poznatijih teorija je Baretova teorija snova koja suštinski kaže da naš mozak i u snu razmišlja – samo na potpuno drugačiji način nego kada smo budni. Da li tu teoriju možemo da iskoristimo i rešimo problem koji nas muči i za koje budni nismo mogli da nađemo rešenje?

Snovi često mogu biti čudni, uvrnuti, neobični, maštoviti i neretko se dešava da se nakon buđenja zapitamo zbog čega smo imali takav san i šta to znači? Nekima poput Franciska Goje noćni košmari koje je imao su služili kao inspiracija i osnova za mnoge kasne radove.

Tehnika koja nam omogućava da iskoristimo snove na najbolji mogući način izgleda ovako:

1. Pre nego što odete na spavanje vizualizujte problem na kome radite. Ne pokušavajte da ga rešite. Jednostavno ga zamislite što je moguće jasnije.
2. Očistite mozak od svih drugih misli.
3. Ovo će posejati seme u vašem umu.
4. Ponekad, može se desiti da u sred noći dobijete ideju – i onda je obavezno zapišite – inače će te je zaboraviti. Stoga mi bilo dobro da su vam papir i olovka uvek pored kreveta.
5. Ponekad, rešenje će doći u onom vremenu između sna i jave, pred buđenje. Tada, omekša pregrada između mentalnih kategorija koje obično različite kategorije drže odvojene i omogućava da se različite ideje pomešaju.
6. Ponekad, rešenje neće doći odmah.

Ukoliko ste sanjali neki potpuno neverovatan san kada se probudite postavite sebi sledeća pitanja:
1. Kako sam se osećao u snu?
2. Kako se osećam zbog tog sna?
3. Ko je još bio u snu?
4. Gde se san odvija?

Sada upotrebite metaforu i pokušajte da san koristite kao vaše proročište Delfi – zaronite u intuiciju i pročitajte šta vam poručuje. Idite dalje od prvog odgovora. Tragajte i kopajte duboko u sebi za rešenjima problemima.

P.S. Uvek kao opcija ostaju hvatači snova.

Koji je vaš najčudniji san? Šta vama poručuju vaši snovi?

Ostavite komentar:

Protected by WP Anti Spam