Zlatni presek

Njutnovo klatno, energija i ljudi

Njutnovo klatno često može da se vidi na stolovima u kancelarijama kao ukras ili gedžet. Neki kažu da ih smiruje i doprinosi boljoj koncetraciji. Drugi opet kažu da im donosi ispiraciju. Šta je u stvari Njutnovo klatno? Kako ono funkcioniše i šta možemo naučiti od njega i primeniti u upravljaju ljudima i procesima?

Njutnovo klatno je sprava koja demonstrira zakone održanja impulsa i energije. Konstruisana je pomoću serije klatana (obično 5) koja se oslanjaju jedno na drugo. Svako klatno je zakačeno za okvir ljuljaške pomoću dve niti jednake dužine koje se udaljavaju pod kosim uglom jedna od druge. Ovakav raspored niti ograničava klatna da se kreću samo u jednoj, istoj, ravni.

A šta se dešava kada zaljuljate jednu od kuglica ili više njih pogledajte na:

Kao što se može videti u videu energija se održava i prenosi. Zakon o održanju energije je jedan od temeljnih zakona fizike.

U svakom je zatvorenom sistemu, koji ne izmenjuje energiju s okolinom, ukupna količina energije u raznim njenim oblicima je stalna; drugim rečima, energija se ne može stvoriti niti nestati, nego samo mijenjati oblik.

Da li energija kruži među kolegama i zaposlenima u jednoj kompaniji, u porodici? Čini mi se da nismo svesni činjenice da svako od nas emituje određenu količinu energije i da njome utičemo i na druge ljude i na druge procese. Za to kakvu energiju emituje smo odgovorni mi sami kao i za posledice koje ona proizvodi. Možda nam se čini da se “loptica” do nas nije zaljuljala – ali ona na kraju “reda” sigurno jeste. Razmislite o tome i u pozitivnom i u negativnom svetlu. Bilo da emitujemo dobre ili loše “vibracije” to može a ne mora biti vidljivo odmah – jedno je sigurno, vratiće se sistemu u kome smo je i emitovali.

Ostavite komentar:

Protected by WP Anti Spam