Zlatni presek

Najlepši filmovi o matematičarima i matematici

Nekako je većini ljudi prva asocijacija na novogodišnje i božićne praznike upravo filmski maraton. Znate ono kada posle neprostavanih noći, jedino što vam prija je da ušuškani u toplini svoga doma gledate filmove. Kako su filmski ukusi različiti, a ja svakako niti jesam niti pretendujem da budem filmski kritičar – dajem spisak filmova o matematičarima ili inspirisanim matematikom koje smatram da vredi pogledati.

(1) Dobri Vil Hanting (Good Will Hunting (1997)) – priča o domaru i genijalnom matematičaru koga glumi Met Dejmon  (Matt Damon) i koji počinje da preokreće svoj život uz pomoć  psihologa (Robin Williams) i čuvenog profesora i dobitnika Fidelsove medalje (Stellan Skarsgård).

 

(2.) Pi (1998) – priča o matematičkoj potrazi za brojem koji i dalje fascinara sve

(3.) Dokaz (Proof (2005)) – Bivši student (Jake Gyllenhaal) nedavno preminulog, brilijantnog matematičara (Anthony Hopkins) našao je u njegovoj kancelariji svesku koja sadrži dokaz jedne veoma važne teoreme,međutim ćerka matematičara (Gwyneth Paltrow) tvrdi da je njena.

(4.)  Brilijantni um (A Beautiful Mind (2001)) – Priča bazirana na činjenicama iz života Džona Neša ( John Nash ) koga glumi Russell Crowe

(5.) Enigma (Enigma (2001))– Radi se o grupi matematičara koji za vreme II Svetskog rata pokušavaju da dešifruju čuvenu Enigmu. Naravno u sve je i ljubav umešala prste.

Ostavite komentar:

Protected by WP Anti Spam