Zlatni presek

Muzika zvezda

Postoje sunca i zvezde. Ovde mislim na prave zvezde – nebeska tela. U kosmosu, vasioni, univerzumu oni postoje, neovisno od našeg znanja i stvaraju muziku. Bez obzira što u čuvenom filmu Artura Klarka “Odiseja” nema muzike – kosmos nije nem. Kako zvuče zvezde i kako stvaraju muziku? Da li tu muziku možemo da čujemo?

Svemir može vibrirati baš poput bubnja. Do sada su naučnici i istraživači svemir snimali. Gledali ga kroz prizmu svetlosti. Sada žele i da ga čuju i podele sa nama taj zvuk. Zbog toga su krenuli od crnih rupa – one mogu imati veoma karakterističan zvuk. Pretpostavlja se da zvuče baš kao kada ogromne palice koje udaraju po bubnjevima.

Napravljeno je nekoliko konstrukcija kako bi mogla da izgleda muzika u kosmosu:

Za one koji žele da koriste kosmos kao slikarsko platno ili notnu svesku – postoji sjajna aplikacije za mobilne uređaje – AstroCantus. “Zvezde se u astronomiji karakterišu po svojoj osnovnoj boji koja odgovara jednoj noti, ali i po intenzitetu svetlosti koju emitiju. Kreatori aplikacije su veličinu zvezda preveli u note i praktično čitavo nebo pretvorili u “papir” sa “utisnutim” notama. S obzirom da se planeta Zemlja stalno okreće oko svoje ose, korisnik sa svojim telefonom praktično simulira pokret očitavanja memorisanih nota i tako se stvara muzika zvezda. Kako se korisnik može nalaziti na različitim pozicijama gde se “vide” različite zvezde, muzika koja se dobija je karakteristična za tu poziciju i taj vremenski trenutak, što tu sekvencu čini skoro jedinstvenom i neponovljivom.” (2)

Isprobajte. Podelite sa nama muziku trenutka i kažite da li postiji univerzalniji jezik od muzike?

Ostavite komentar:

Protected by WP Anti Spam