Zlatni presek

Čist baksuz – 13 (a još i petak)

Šta je to magično u pojedinim brojevima pa se oko njih diže tolika galama? Šta je to što ih čini posebnim, neki bi rekli mističnim i oko njih plete priče (bajke) koje ako ničemu drugom pomažu (ok, ima onih koji bi rekli i odmažu) tržišnoj utakmici? Šta je to magično u broju 3, broju 6, zašto je 13 čist bakzus i da li su neka od tih verovanja utemeljena u matematici?

Ne mali broj hotela na svetu nemaju sprat 13. – numeracija ide do 12. pa se 13. preskače pa ide 14. Slično je i sa sediština u avionima. Klijenti misle da su izbegli baksuz – a poznato je da su klijenti uvek u pravu. Veruju brojevima a ne ne žele da prihvate da ako krenemo redom da brojimo – nešto je ipak 13. po redu bez obzira šta tu piše ili na koji način je označeno.

Verovanje kaže da je petak 13. čist baksuz. Da li je takvo verovanje utemeljeno u praksi – da li se tog dana zaista dešava više nesreća? Do sredite 19. veka ne postoji nikakav pisani dokument niti dokazi da se petak 13. smatrao lošim ili baksuznim danom na bilo koji način. Bio je to sasvim običan dan baš kao i svaki drugi. Kalendar koji koristimo je takav da uvek ima najmanje jedan, a najviše tri petka 13. svake godine.

petak-13Broj 13 je prost broj baš kao i beskonačno mnogo njih. Susrećemo ga i u Fibonačijevom nizu. Čitava stvar sa brojem 13 kao čistim baksuzom je tvorevina 19. veka. Sve je počelo od amerikanca  Tomasa Vilijema Losona koji je postao bogat uz pomoć spekulacija na berzi i 1907. godine je napisao roman o berzi koji je pojavio u Nemačkoj pod nazivom Petak 13 – a na osnovu njega je i snimljen film. Legendarni “crni petak” kada se desio krah Njujorške berze uopšte nije bio petak a nije bio ni 13. Reč je o četvrtku i bio je 24. oktobar – ali dobro, ako nam je lakše da verujemo da je neko drugi (ili nešto drugo) krivo – neka nam.

Strah od broja 13 je toliko zastupljen i jak da su psihijatri smislili i naziv za njega – triskaidekafobija. Kao da to nije bilo dovoljno – postoji strah i od petka 13 i on ima svoje ime – paraskevidekatrijafobija.

Eto nazive za strahove imamo – ali izgleda da leka nema. Ovaj tekst je jedan vid racionalizacije – pokušajte možda i deluje.

Ostavite komentar:

Protected by WP Anti Spam