Zlatni presek

Arhimed – mapa uma

I dan danas, hiljadama godina nakon Arhimedove smrti kada začujemo da neko viče “Eureka, eureka” znamo da je taj neko nešto i otkrio. Arhimed je bio mislilac i naučnik, pomalo zanesenjak koji je celi svoj život posvetio istraživanju. U vremenu kada je na ceni bila teoretska matematika a ne njena primena, on je često krijući od svojih kolega osmislio mnoge naprave i uređaje od kojih se neki i danas koriste. Verovao je u sledeće “Dajte mi oslonac i pomeriću Zemlju“. Verujem da je i mogao i znao da pomeri Zemlju. Kakav je u stvari bio Arhimed i zvog čega se ispreda toliko mnogo priča o njemu?

arhimedArhimed je pre svega bio svestrana ličnost. Neki od najpoznatijih stvari sa kojima se bavio su izračunavanje broja Pi putem metode koja koristi oblike koji imaju osobine slične osobinama drugih oblika te tako dovodi do aproksimacije, poznata kao integrisanje a sama metoda je naziva integralni račun. Grčka reč “Eureka” znači “Otkrio sam” – a Arhimed je upravo otkrio ono što je danas poznato kao Arhimedov zakonSvako telo potopljeno u tečnost deluje sila potiska koja je jednaka težini telom istisnute tečnosti“. Arhimemed je time rešio čuveni problem kralja Hijerona.

Problem krava i bikova je čuveni problem koji je Arhimed postavio matematučarima iz Alekdandrije. Oni naravno nisu uspeli da ga reše – rešenje je pronađeno tek nakon dve hiljade i dvesta godina. Arhimed je bio ljubitelj astronomije i napravio je čuveni nebeski globus.

Period u kome je živeo Arhimed je bilo vreme čestih ratova i oružanih sukoba. Arhimed je iskoristio svoja matematička znanja i kreirao mnogo oružja i odbranbene tehnike koje su se koristili za odbranu Sirakuze.  Koristio je ždralov kljun, katabulte kao i zakrivljena ogledala kojima je izazivao vatre na suparničkim brodovima.Ždralov kljun

Naukom i istraživanjem je bio potpuno opsednut. Pričaju da je bio toliko opsednut da je zaboravljao da se okupa. Često su ga njegovi đaci odvlačili do javnog kupatila kako bi održavao osnovnu higijenu. Nije se ženio niti je imao decu. Kada je Sirakuza napokon osvojena, pre nego što ga je gnevni vojnik ubio rekao je:

“Možete mi uzeti telo, ali dušu nikada.

Imao je dva divna prijatelja Kanona i Erastotena sa kojima se dopisivao i ponajviše se o njegovim otkrićima saznalo upravo iz tih pisama. Jednog od njih je smatrao više svojim mentorom neko prijateljem.

U svom delu “Kvadratura parabole” Arhimed objašnjava “Problemi se prvo moraju rešavati uz pomoć mehanike, a tek onda dokazati uz pomoć geometrije.” i takvo razmišljanje ga je učinilo suštinski različitih od njegovih savremenika. I danas duh Arhimeda je među nama – samo se setimo ideji o koncetraciji sunčeve energije u vidu laserskih zraka. Zbog čega vi poštujete Arhimeda? čime vas on inspiriše i menja?

Preporuka za dalje čitanje

  1. Archimedes' Secret - BBC Documentary
  2. Mape uma

Ostavite komentar:

Protected by WP Anti Spam