Zlatni presek

Apstrakcija, kreativno mišljenje i rešavanje problema

Da li postoje nerešivi problemi? Da li postoje bezizlazne situacije? Da li postoje trenuci u kojima se čini da je bolje stati i odustati? Kada se suočite sa nekim problemom koji oduzima dah bilo u poslovnom bilo privatnom životu – najbolje je da zastanete i promenite ugao gledanja. Upotrebite neku od tehnika kreativnog mišljenja koja može da vam otvori prozor ako su vrata već zatvorena. O metafori u službi rešavanja problema sam već pisala – ovog puta ću govoriti o moći apstraktnih crteža.

Apstraktna ili nepredmetna umetnost se veže za subjektivno, emotivno i racionalno umetničko izražavanje, koje ne sledi prirodne zakone boje, teksture, oblika i prostora. Bilo da se radi o slikarstvu, grafici i vajarstvu ili nekoj drugoj umetničkoj formi, umetnik ovde izražava sebe slobodnim korištenjem linija, likova, boje, teksture ili oblika i prostora. Unošenje geometrijskih likova (u slikarstvu) i oblika (u vajarstvu) je u vezi sa „racionalnim“ nepredmetnim umetničkim izražavanjem.

Nedavno sam učestvovala na sastanku na temu razvoja elektronskog poslovanja sa predstavnicima projekta IPA 2012 – Project “e-Business Development” i između ostalog razvovarali smo i o postojećoj zakonskoj regulativi u oblasti elektronskog poslovanja. Vođa projekta – preklom Nemac je pokušavao da shvati šta se dešava u oblasti zakona i na kraju se uhvatio papira i nacrtao ovako nešto:

postojeci zakoni

Njegovo pitanje je glasilo: “Da li su sada ovakvi vaši zakoni? Nepovezani? Nemaju istu osnovu i iste definicije? Takvi su bili i zakoni u Nemačkoj do 2003. godine. Onda smo ih promenili. Sada izgledaju ovako.” I ponovo se uhvati olovke i papira i nacrta:

novi zakoni

To je ujedno i primer kako nam crtanje apstrakcija može pomoći u rešavanju problema ili barem boljem sporazumevanju. Suština tehnike je da kada osvestite šta je problem – nacrtate apstraktnu sliku koja ga oslikava. Neka slika bude takva da kada je pogleda neko sa strane može da razume suštinu problema – ne znajući unapred o čemu se radi. Slobodno sliku pokažite ostalima (ako ih ima) i razgovarajte o njihovom doživljaju vaše slike. Pokušajte i da nacrtate rešenje.

P.S. Možemo i da crtamo zajedno.

Preporuka za dalje čitanje

  1.  Apstraktna umetnost
  2. 101 tips
  3. Jacob Dahlgren

Ostavite komentar:

Protected by WP Anti Spam