Zlatni presek

Alas – mapa uma

Malo je naših matematičara koji su poznati i prepoznati u svetu. Još je manje onih koji su bili bliski običnim ljudima i koje su građani voleli, divili im se i uvažavali ih. Jedan od takvih je i Mihailo Petrović Alas. Poznat kao alas, profesor matematičke grupe predmeta na Velikoj školi u Beogradu, osnivač beogradske matematičke škole, pisac i putopisac, izumitelj i čovek koji divno svira violinu.

Kada razmišljam o tako velikim ljudima, značajnim za razvoj naučne misli – najčešće koristim mapu uma – jer putem nje možete povezati naizgled nepovezane stvari i traganje za korenima vas odvede do neslućenih dubina. Koja je veza između matematike, muzike, ribarstva, putopisa i hidrointegratora? Šta čini suštinu bića Mihaila Petrovića Alasa?

Da li lepota leži u njegovoj jednostavnosti i mogućnosti da komunicira sa ljudima iz svih slojeva društva i da u vreme gladi ide lovi ribu i deli je izgladnelom stanovništvu? Ono što je posebno važno je način na koji je spojio nauku i ribarstvo pa je učestvovao u donošenju prvog “Zakona o slatkovodnom ribolovu” na jezerima i rekama Srbije 1898. godine.

Voleo je putovanja i putovao je mnogo. Obišao je i severni u južni pol. Pisao je o svojim putovanjima i među njegovim najpoznatijim knjigama su: Sa Artika do Antartika, U carstvu gusara, Daleka kopna i mora, Roman Jegulje, Po zabačenim ostrvima itd.

Vreme u kojem je živeo su obeležili mnogi ratovi: Balkanski, Prvi i Drugi svetski rat. Kako je kriptografija u vreme ratova izuzetno važna jer omogućava da se prenesu tajne i šifrovane poruke – Alas se bavio upravo razvojem kriptografskih sistema i oni su veoma dugo korišćeni u vojsci sve do II svetskog rata. Sistem koji je razvio se zvao “Tri kartona” i omogućavao je 720 rešenja , ključeva, a dotadašnji samo 196.

1900. godine osvaja zlatnu medalju na Svetskoj izložbi u Parizu, za konstrukciju hidrogeneratora. Hidrogenerator se smatra jednim od najznačajnijih izuma koji su potekli od naučnika sa područja Srbije.

Alas

 

Ostavite komentar:

Protected by WP Anti Spam