Zlatni presek

Zlatni presek

Stani i razmisli. Samo na trenutak udahni i zamisli idealan odnos, skladan, primenjiv i na jednostavne i na komplekse forme. Odnos koji može da se primeni i na ljudsko biće, cvet, školjku, fibonačijev niz, hramove i menadžment.

Kada sklopim oči za mene se taj odnos može opisati kao: manje naspram većeg, kao veće naspram celine. Ono opisuje odnos između različistosti. Rezultat ove proporcije nije ništa drugo do broj phi=1.61

Zlatni presek, božanska proporcija, nije ništa drugo do savršen odnos izmedju mene i tebe, između pojedinca i organizacije, između organizacije i države. Tajna je u tome što je ovo odnos a proporcija ipak postoji.
I tamo gde se najmanje nadomo nađemo savršen odnos.

Johann Sebastian Bach’s St. Matthew Passion:

Ako se i daljem pitaš kome je to bilo ili jeste važno i ko ima vremena i snage da razmišlja o ovakvim stvarima evo i nekoliko odgovora:

DNK spirala:

dnk - zlatni presek

 

 

 

 

 

 

Ruka:

Ruka

 

 

 

 

 

 

 

Cvet:

cvet - zlatni presek

 

 

 

 

 

 

 

Partenon:

partenon - zlatni presek

 

 

 

 

 

 

The United Nations Headquarters:

ujedinjene nacije - zlatni presek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elle:

elle naslovnica - zlatni presek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apple:

apple - zlatni presek

 

 

 

 

 

Stoga je blog posvećen načinima pomoću kojih primenom osnovnih načela prirode možemo stvoriti zlatni presek u našem privatnom i poslovnom životu. Cilj bloga je da da smernicu, uputu, otvori pitanja i osvetli probleme iz drugog ugla sa ciljem pronalaženja najboljeg rešenja.

Zlatni presek  je specifični odnos između dve veličine koje zadovoljavaju sledeće pravilo: odnos njihovog zbira i veće veličine jednak je odnosu veće veličine prema manjoj.

Ostavite komentar:

Protected by WP Anti Spam