Zlatni presek

Zbrka oko Zakona velikih brojeva

Čini li se i vama da isuviše često čujemo u medijima reč dve o Zakonu o velikim brojevima i to ponajviše u duhu: imaš mnogo nečega pa iako kaplje po malo imaćeš mnogo. O tome kako mediji interpretiraju zakone matematike možda najbolje govore sledeći naslovi: Prema zakonu velikih brojeva, estradnjaci vjerojatno skrivaju velike zarade i Zakon besmislen, građani na gubitku. Šta je ustvari Zakon velikih brojeva i kakva je njegova praktična primena?

Zakon velikih brojeva je osnovna teorema iz oblasti teorije verovatnoće i statistike.

U svome najjednostavnijem obliku ovaj zakon tvrdi da se relativna verovatnoća slučajnog događaja približava verovatnoći ovog događaja kada se slučajni eksperiment ponavlja veliki broj puta.

Postoji i ukorenjeno pogrešno shvatanje zakona velikih brojeva. Ovaj zakon ne tvrdi da će oni ishodi koji se do sada nisu pojavljivali, od sada pojavljivati češće da bi uravnotežili raspodelu verovatnoća. To je česta greška igrača ruleta i lotoa. Još manje ovaj zakon ima veze sa zaradama estradnih umetnika kao i vraćanjem kusura. To nije zakon velikih brojeva: to je množenje, sabiranje, računica i sposobnost i želja inspekcija da uđu u istu. Zakon velikih brojeva (iako je u suštini teorija) omogućava stabilnost dugoročnih rezultata iz slučajnih događaja.

Zakon velikih brojeva svoju praktičnu promenu nalazi u sledećim oblastima:

1. Industrija osiguranja – omogućava da se naprave dugoročne prognoze iznosa odštetnih zahteva. Što je veći broj osiguranih osoba i dobara, i ako se podrazumeva da su svi izloženi jednakom riziku, to je manji uticaj slučaja.
2. Medicina – kada se proučava efikasnost medicinskih tretmana, pomoću ovog zakona se mogu eliministai slučajni sporedni faktori.
3. Prirodne nauke – uticaj nesistematskih greški u merenju se smanjuje ponavljanjem merenja.
4. Cloud Computing

Ukoliko neko ima potrebu i/ili želju da oproba svoju mogućnost zarade na velikom broju kontakta ili pak velikom početnom kapitalu, velikoj frekfenciji događaja ili bilo čemu drugom što je veliko i po slobodnoj proceni ima mogućnost eksploatacije – predlažem da razmisli o različitim modelima i pokrene sopstveni biznis. Inspiracije radi pogledajte: http://startit.rs/startapi/

 

Ostavite komentar:

Protected by WP Anti Spam