Zlatni presek

Uhvati trenutak: fotografija i zlatni presek

Kažu da jedna slika govori više od hiljadu reči. Sa pojavom pametnih telefona koji u sebi sadrže kamere i mogućnost lakog i brzog “hvatanja trenutka” društvene mreže su preplavljene različitim fotografijama. Izbor je ogroman kao i umetničke slobode. Ipak, neke od fotografija nam “zapadnu za oko”, zakuju naš pogled i ostave dubok trag u nama. Da li je zlatni presek i tu umešao svoje prste?

Pored dobrog osećaja fotografa i neospornog talenta za dobru fotografiju je poželjno poznavati i osnove kompozicije. I tu zlatni presek nalazi svoju primenu. Osnovno pravilo koga se pridržava većina fotografa je pravilo trećine. Centralni objekat fotografije treba da bude pozicioniran tako da bude zadovoljen zlatni odnos 1:1.618. giraffeGlavni objekat treba da bude pozicioniran tako da se oslanja ili na 4 linije ili na njihove preseke. Naravno u okviru tih granica je moguće napraviti više kombinacija i verovatno će svaki fotograf izabrati ono što mu najviše leži i gde pronalazi najviše smisla.

Sledeće pravilo koje primenjuju mnogi je zlatni trougao. On je znatno primenjiviji za fotografe kod kojih dominiraju dijagonalne linije. Suština je da se fotografija podeli na 3 trougla, odgovarajućih proporcija i oni mogu da se rotiraju i menjaju mesta. Primera je zaista mnogo a neke od njih možete pogledati na: rules of composition.

golden_triangle_bridgeSledeće pravilo koje se pojavljuje je pravilo spirale. Suština je da se dobija spiralna kompozicija koja vodi oko od centralnog dela i širi se. U prirodi te oblike vidimo kod suncokretovog cveta, šišarke, čuvarkuće i sl. Postoji jedan zaista jednostavan a koristan alat koji vam može pomoći ukoliko želite da ispitate uticaj zlatnog preseka na kompoziciju: http://photoinf.com/Golden_Mean/photo-adjuster.html.

Probajte i javite utiske.

Preporuka za dalje čitanje

  1. Golden triangles
  2. Rules of composition

Ostavite komentar:

Protected by WP Anti Spam