Zlatni presek

Dve Meri i jedna Ada – menjale su matematiku 19.veka

Zamislite priču o ženi čiji je bistu Kraljevsko društvo  postavilo u holu zbog onoga što je postigla u svojim naučnim istraživanjima, a ona nije nikad mogla da je vidi. Razlog: ženama je bio zabranjen pristup u prostorije Kraljevskog društva. Ada je bila prvi programer (mada je programerka) u istoriji – i objavila je rad na ovu temu pod nazivom ,,Analitička mašina tka algebarske uzorke baš kao što Žakarov razboj tka cveće i lišće ” – i završila svoju matematičku karijeru. Meri Bul se mogla zaposliti Queens College, prvom ženskom koledžu u Engleskoj , ali ne kao predavač, nego kao bibliotekarka jer u to vreme ženama nije bilo dopušteno predavati.

Cilj Meri Bul je bio ”…razumeti kako ljudi, posebno deca, uče matematiku i prirodne nauke, koristeći za razumevanje delove mozga, njihova fizička tela i njihove nesvesne procese.” Verovala je da se svi osnovni pojmovi u svemiru mogu izraziti pomoću brojeva i simbola . S 50 godina počela je pisati serije knjiga i članaka, objavljujući ih sve do smrti . Svoju prvu knjigu, Priprema dece za znanje, objavila je 1904. Ta knjiga imala je veliki uticaj na razvoj školstva u Engleskoj i Sjedinjenim Državama u prvoj polovini XX veka. Takođe je izmislila lepljenje krivih, danas poznato kao linijska geometrija, da bi pomogla deci oko geometrije uglova i površina. Mary se smatrala matematičkim psihologom .

250px-Ada_LovelaceAda Byron King (grofica od Lavlejsa ) , 1815−1821 ) bila je ćerka Džordža Gordona Bajrona, čuvenog engleskog pesnika i Ane Izabel Milbenk. Ipak odrasla je bez svojih roditelja, a oca nikada nije ni upoznala. Sa 19 godina udala se za Vilijama Kinga, kasnije erla od Lavlejsa. On je bio član Kraljevskog društva, što je Adi omogućilo pristup knjigama i radovima koji su joj bili potrebni u radu. Za sobom je ostavila više originalnih radova, potpisanih pseudonimom A.L.L. , a čije se pravo značenje razotkrilo tek 30-ak godina kasnije. Ada je 1833. srela Čarlsa Bebidža ( 1792 − 1871 ) , koji je radio na svojoj čuvenoj računskoj mašini, preteči savremenih računara. On je prihvatio da je uzme za učenicu a ona je to poverenje opravdala rešivši neke ključne probleme u funkcionisanju mašine. Ada je dala eksplicitan opis algoritma za izračunavanje Bernulijevih brojeva i tako postala prvi programer u istoriji .

Osoba koju je Ejda veoma želela da upozna je bila Meri Somervil, koja je bila prva žena član Kraljevskog astronomskog društva (engl. Royal Astronomical Society) i priznati matematičar. Gospođa Somervil je bila osoba na koju se Ejda ugledala, pa joj je mnogo značilo kada su se njih dve sprijateljile.

Meri Somervil (Mary Fairfax Greig Somerville , 1780 − 1872 ) je bila poreklom iz bogate buržoaske porodice. PoredThomas_Phillips_-_Mary_Fairfax,_Mrs_William_Somerville,_1780_-_1872._Writer_on_science_-_Google_Art_Project toga, Meri je dobila skromno obrazovanje. Izučavala je sama Euklidove elemente (iz bratovljevih knjiga ) sve dok joj roditelji nisu to zabranili .
Udala se sa 24 godine ali joj muž ubrzo umire, nakon samo 3 god ., ostavivši joj dovoljno novca da može da se posveti svojim interesovanjima . Nastavila je da uči matematiku i osvojila nagradu jednog popularnog časopisa za rešenje nekog problema .
Sa 32 god. udala se za Dr. Somervila Vilijama, koji joj je pružio podršku u bavljenju matematikom. Sa suprugom je posećivala naučne skupove i objavila nekoliko radova iz eksperimentalne fizike. Prevela je čuvenu Laplasovu Nebesku mehaniku i 1831. štampala svoju verziju pod nazivom Nebeski mehanizmi. Na osnovu njenih predviđanja o postojanju planete koja utiče na nepravilno kretanje Urana, Džon Adams je utvrdio lokaciju Neptuna. To joj je i donelo i nekoliko neprijatelje iz redova astronoma koji su takvo tvrđene pobijali. 1869. objavila je knjigu Molekularna i mikroskopska nauka .
Meri Somervil je živela 92 god. Izabrana je u mnoga naučna društva. I to je upravo priča o ženi čiju je bistu Kraljevsko društvo postavilo u holu zbog onoga što je postigla u svojim naučnim istraživanjima, a ona nije nikad mogla da je vidi. Razlog: ženama je bio zabranjen pristup u prostorije Kraljevskog društva.

Ostavite komentar:

Protected by WP Anti Spam