Zlatni presek

#adalovelaceday i kakvo je stanje 2016

Svakog drugog utorka u oktobru se obeležava Ada Lovelace day – u znak sećanja na prvu programerku a ujedno i programera na svetu. Tog dana se posebno ističe značaj obrazovanja žena u STEM oblastima i sprovode se različite akcije sa ciljem osnaživanja i umrežavanja dama koje vole nauku i tehnologiju. Jedna od akcija je sprovedena i u Beogradu u StartIt centru gde smo imali prilike da čujemo 7 divnih dama koje se bave naukom i tehnologijom i koje su nam ispričale svoje priče.

Izdvojiću meni najzanimljivije

Ukoliko pokušate da pretražite Google images sa ciljem da nadjete ženu programerku a da pri tome otkucate: programer ili developer kao ključne reči – dobro ćete se oznojiti. U prvom scrollu teško da će se naći slika žene. Naišla sam pre na sliku ptice nego žene. Zar to nije dovoljno da vidimo da smo u problemu i da je potrebno nešto preduzeti?

Vanja je govorila kako je to kada imaš ime koje nose i dečaci i devojčice. Kako  je veoma uspešno rešavala ozbiljne matematičke probleme i bila nagrađivana – svi su mislili da je dečak. Zašto bi iko prvo pomislio da je u pitanju devojčica koja je tako sjajna u mnogo stvari pa i u matematici?

Kao progamerka često ćeš raditi (za sada) u timovima gde je većina muških kolega. I to ima svojih prednosti: često donosimo neophodnu ravnotežu u ceo tim, više brige o detaljima, uredniji i preglediji kod, mericu upotnosti više i sl. Mnoge firme su voljne i željne da zaposle programerke – ali ih na tržištu nema dovoljno.

Puni smo predrasuda koje je potrebno razbiti i na čijem razvijanju treba raditi.

Ladies of Science – From the Chemical Heritage Foundation from ChemHeritage on Vimeo.

Povodom Međunarodnog dana devojčica obeleženog 10. oktobra, “Save the Children” je saopštio listu država koje su najbolje za podizanje ženske dece.  Po toj listi Srbija je na zavidnom 20 mestu.  To ukazuje na dobar potencijal i mogućnosti koje treba iskoristiti. Šta možemo uraditi da se više devojčica odlučuje za karijeru u oblasti tehnologije i prirodnih nauka?

Ostavite komentar:

Protected by WP Anti Spam