Zlatni presek

4 elementa uspešne konstrukcije

Geometrija – predivna i veoma primenjiva. Trodimenzionalna. Po potrebi i n-dimenzionalna. Zahtevna po pitanju rešavanja kompleksnih problema konstrukcije figura na osnovu naizgled malog broja nepovezanih ulaznih podataka. Zar to nije ono što nam se svakodnevno dešava? Treba da osmislimo, konstruišemo rešenje, nađemo izlaz iz problema na osnovu na prvi pogled veoma udaljenih i nepovezanih ulaznih podataka. Kako nam znanje iz geometrije može pomoći u tome?

Ispravno rešavanje geometrijskog konstruktivnog zadatka ima 4 faze:

1. Analiza – traženje puta kojim treba ići;
2. Konstrukcija – izvedba na osnovu zaključaka iz analize;
3. Dokaz – posle konstrukcije se mora dokazati da figura ispunjava tražene uslove u postavci;
4. Diskusija;

Konstruktivni zadatak se smatra rešenim ako je dat odgovarajući kompletan opis konstrukcije po svim fazama rešavanja.

Analiza je suštinski početak posla. I tu postoji jedan trik. U analizi se obično pretpostavlja da je zadatak rešen, napravi se skica figure i onda se korak po korak, pomoćnim crtežima i razlaganjima dovode u vezu konačno rešenje i početne stavke. Zamislite da to primenjujemo u svakodnevnom životu – zamislimo da je problem rešen, zamislimo kako bi tada izgledao svet i okruženje i onda uspostavljamo veze između polaznik stavki i krajnjeg rešenja. Iznenadićete se kakvi su rezultati.

Konstrukcija nije ništa drugo do realizacija. Nužno je i neophodno da ono što zamislimo uspemo i praktično da izvedemo. Tu se testiraju naše ideje i neretko se dešava da se u sred konstrukcije moramo vratiti na analizu.

Dokaz – mislite da je konstrukcija dovoljan dokaz postojanja figure? A neeee, moramo dokazati da je ta figura ima željena svojstva.

Diskusija – znate, uprkos ogromnom znanju sakupljanom vekovima, ogromnom iskustvu, međusobnoj saradnji i dalje postoje nerešivi zadaci. Diskusija se sastoji u tome da se odredi koji uslov moraju zadovoljavati dati podaci da bi zadatak imao rešenja. I to je ujedno veza između postavke i krajnjeg rešenja i ne mora uvek da bude trivijalna.

Pokušajte ovaj model da primenite u svakodnevnom životu i javite rezultate.

Preporuka za dalje čitanje

  1. Geometrija

Ostavite komentar:

Protected by WP Anti Spam